VIDEO: Uniek in gemeente Nieuwkoop is de steenbreekvaren die groeit in Ter Aar

Je ziet hem niet als je niet weet dat hij er zit, maar in het sluisje bij het historisch museum in Ter Aar groeit de unieke steenbreekvaren. Waarschijnlijk is dit de enige plek in gemeente Nieuwkoop waar deze varen groeit.

Eric Brandes nam De Nieuwkoper mee naar het sluisje waar de oude sluismuren voor de steenbreekvaren de ideale plek zijn om te groeien en vertelde over de zeldzame varensoort.

Zeldzaam

De steenbreekvaren (Asplenium trichomanes) is een varen uit de streepvarenfamilie (Aspleniaceae), schrijft Wikipedia. De kleine, in de winter groenblijvende plant, groeit op muren en rotsachtige grond. Hij komt voornamelijk in gematigde streken voor. In Nederland was de zeldzame soort tot 2017 wettelijk beschermd. Alleen in Zuid-Limburg en langs de rivieren Maas en IJssel komt ze wat vaker voor.

Eric Brandes 

Eric Brandes woont in Noorden en is vrijwilliger bij Natuurmonumenten, vrijwilliger bij Floron – een landelijke organisatie op het gebied van inheemse planten – én bloemenambassadeur van Natuurmonumenten waarmee hij inheemse wilde bloemen promoot. 


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?