Schoolkampioenen Voorleeswedstrijd lezen online voor

De jury, Marieke Roggeveen (links), Gerard van Gemert en Margreet Kuitems, houden juryberaad in de Alphense bibliotheek. ©Bibliotheek Rijn en Venen

Ook dit jaar wordt de Nationale Voorleeswedstrijd georganiseerd voor alle kinderen van de groepen 7 en 8. Negentien basisscholen uit de gemeentes Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop organiseerden voorrondes en meldden hun schoolkampioen aan voor de volgende ronde. Dit keer geen voorrondes in de bibliotheek, maar online. De voorleeskampioenen mochten een filmpje opsturen, waarin ze een fragment uit een kinderboek voorlazen.

Juryleden Gerard van Gemert (Alphense kinderboekenschrijver), Margreet Kuitems (medewerker van de bibliotheek) en journalist Marieke Roggeveen hadden de taak alle voorleesvideo’s te beoordelen. Het digitaal jureren bleek ook voordelen te hebben: de jury kon fragmenten bijvoorbeeld meerdere keren bekijken om even te checken of een kind al dan niet ‘het publiek’ aankeek. Ook was de jury verrast door de creativiteit, alle deelnemers gaven een eigen draai aan hun voorleesfilmpje. Jurylid Margreet gaf aan dat ze regelmatig met een grote lach op haar gezicht aan het kijken en luisteren was.

Juryberaad

Donderdag 4 februari vond vervolgens het juryberaad plaats in de bibliotheek aan de Aarkade. De beoordelingen werden vergeleken en besproken. Al gauw was de jury eruit en waren de drie winnaars bekend: Gijs Hoogervorst van basisschool Aeresteijn uit Langeraar, Evi Tange van de Immanuelschool uit Boskoop en Isabeau van Noppen van de Rehobothschool uit Boskoop kwamen als winnaars uit de bus.

De uitslag is gisteren via een filmopname van het juryberaad (gemaakt door Peter Kwanten) verspreid over de deelnemende basisscholen.

De drie winnaars gaan door naar de volgende ronde, waarin bepaald wordt wie de provincie Zuid-Holland mag vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale op 26 mei.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het laatste nieuws van Nieuwkoop in je inbox?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *