Kruizen van dode dieren langs De Ziende

Het is een wat macaber gezicht. De kruizen met daarop de namen van diersoorten en een datum eronder langs de Ziende in Nieuwkoop. De kruizen zijn hier vanmorgen vroeg geplaatst. Inmiddels weten we dat Bram Koese, een inwoner van Zwammerdam, achter de actie zit.

Op alle kruizen is een QR-code zichtbaar. Als je deze met je telefoon scant, kom je op de pagina waarneming.nl uit. Zo kom je uit bij de bruine kikker die op 10-10-2020 om 22:17 uur dood is aangetroffen. Als vindgebied is ingevoerd ‘Nieuwkoopse Plassen’, daaronder een kaart waar te zien is dat het amfibie op de Ziendeweg is gevonden en door Bram Koese is doorgegeven. Erboven staat ‘1 verkeersslachtoffer’. Ook staat er een kruis van de gewone pad, de Bufo bufo, Daarboven staat ‘3 verkeersslachtoffers’, dood aangetroffen op 19-03-2020. ‘Goedgekeurd’ aan de hand van een erbij gevoegde bijlage van de dode dieren.

De aanwonenden werden verrast door de actie van hun buurman. Het timmergeluid ’s morgens vroeg maakte hen wakker. Wel geven zij aan dat zij de Ziendeweg graag afgesloten zien worden voor doorgaand verkeer, maar dat de gemeente zegt: “Als verkeersdeelnemer ben je zelf verantwoordelijk voor je rijgedrag.”

Studie gemeente Alphen

De discussie over de verkeersveiligheid van de Ziendeweg heeft geleid tot een studie door de gemeente Alphen aan den Rijn schrijft onder andere de Verenigde Ondernemers Nieuwkoop (V.O.N.) op haar website. Er liggen twee varianten om nader te onderzoeken. Variant 1 is volledige afsluiting van de Ziendeweg voor al het doorgaande verkeer. Variant 2 is het realiseren van een vrij liggend fietspad op Alphens grondgebied.

De vereniging schrijft verder op haar website: “De V.O.N. is mordicus tegen afsluiting van de Ziende voor doorgaand verkeer; dat is een slecht plan voor de horeca-, recreatie- en toerismebedrijven aan het Zuideinde.” Ook geeft de V.O.N. aan dat zij de gemeente Alphen gewezen heeft op het landbouwverkeer dat over de Ziende moet, omdat het niet over de N231 mag.

Bram Koese maakt in ieder geval zijn statement dat het voor de dieren een levensgevaarlijke weg is.

Dat wordt dus zeker vervolgd. Die kruizen zijn inmiddels verwijderd. 

MEER OVER DEZE PROTESTACTIE:
Kruizen van dode dieren langs De Ziende
Vandalen vernielen kruizen bij tijdelijke opslagplaatsen


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?