Hoe energiezuinig zijn woningen in Nieuwkoop?

©Energielabelprijzen.nl

Woningen in Nieuwkoop hebben een gemiddeld energieverbruik, blijkt uit onderzoek van www.energielabelprijzen.nl dat de gegevens van Klimaatmonitor Nederland analyseerde. Van de woning in gemeente Nieuwkoop heeft 37,5 procent een geldig energielabel. Daarvan beschikt 67,2 procent over een groen label (A, B of C); iets minder dan het landelijke gemiddelde van 70 procent.

“67,2% van de huizen in Nieuwkoop heeft een groen energielabel”

Op dit moment heeft 67,2 procent van de woningen in Nieuwkoop een groen energielabel. Dat betekent dat deze woningen beschikken over een label A, B of C. Ze hebben een redelijk tot zeer laag energieverbruik dankzij een zuinige HR-ketel, goede isolatie en eventueel zonnepanelen. Landelijk gezien heeft 70 procent van de woningen een groen energielabel. Nieuwkoop scoort dus iets minder goed.

In totaal 974 woningen (22,8 procent) hebben het meest zuinige energielabel A, landelijk is dat 24 procent. Het meest voorkomende energielabel in Nieuwkoop is label C. 147 woningen (3 procent) hebben het meest onzuinige energielabel G, landelijk gezien is dat 4 procent.

Hoe zijn de energielabels verdeeld in gemeente Nieuwkoop?

  • 974 woningen (22,8%) – energielabel A: zeer laag energieverbruik
  • 475 woningen (11,1%) – energielabel B: laag energieverbruik
  • 1.415 woningen (33,2%) – energielabel C: redelijk laag energieverbruik
  • 698 woningen (16,4%) – energielabel D: gemiddeld energieverbruik
  • 359 woningen (8,4%) – energielabel E: redelijk hoog energieverbruik
  • 196 woningen (4,6%) – energielabel F: hoog energieverbruik
  • 147 woningen (3%) – energielabel G: zeer hoog energieverbruik
Energielabel

Vanaf 2008 is het definitief energielabel verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van een woning. Per 1 januari 2021 is de methode waarop het energielabel bepaald wordt, gewijzigd. Woningeigenaren moeten vanaf dit jaar een afspraak maken met een energieadviseur. Deze deskundige komt thuis langs, neemt de woning op en berekent hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning en hoeveel van deze energie uit duurzame bronnen komt. Vervolgens wordt het energielabel vastgesteld en definitief geregistreerd. Het energielabel is 10 jaar geldig vanaf de registratiedatum.

www.energielabelprijzen.nl


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?