Burgemeester Van Duijn: “We zien elkaar!”

Ook de nieuwjaarsreceptie van gemeente Nieuwkoop was anders dan anders. In plaats van een vol gemeentehuis waar inwoners elkaar de hand schudden voor een goed nieuwjaar en zij luisteren naar toespraken en muziek, gebeurde nu alles online.

In twee tijdvakken van een uur konden in totaal honderd mensen de digitale Nieuwjaarsreceptie bijwonen. De vrijwilligersprijzen 2020 waren eind december uitgereikt aan Jacco Domburg en Tim van Tongeren. Tijdens de digitale receptie werd dit middels een video getoond. Daarnaast hield burgemeester Robbert-Jan van Duijn zijn nieuwjaarstoespraak.

Hij startte met een paar zinnen uit de nummer 1 van de Top2000, Rollercoaster van Danny Vera. “Want een rollercoaster, een achtbaan, dat was 2020 zeker”, sprak de burgemeester. “Een jaar met hele hoge pieken en diepe dalen. 2020 was een jaar zoals we nog niet eerder meegemaakt hebben. We gingen niet knallend het jaar uit, geen grote feesten en ook geen Nieuwjaarsreceptie.”

Naar elkaar luisteren
Hij noemde 2020 een bewogen jaar en sprak over 2021 als een jaar vol beweging. Ook sprak hij een wens uit: “Mijn wens voor 2021 is meer acceptatie en verdraagzaamheid, begrip voor elkaars standpunten, zonder elkaar gelijk voor extremist of Wappie uit te maken. Laten we proberen echt naar elkaar te luisteren en begrip proberen op te brengen voor elkaar.”

Van Duijn had zich zijn eerste jaar als burgemeester anders voorgesteld. “Toch wil ik iedereen bedanken voor zijn gastvrijheid, mooie gesprekken en daadkracht in lastige tijden. Ik heb de inwoners leren kennen als creatieve, hardwerkende mensen.”

In februari werd de nieuwe burgemeester geïnstalleerd, een maand later ging Nederland in lockdown. Toch voelde hij zich, evenals zijn vrouw, ontzettend welkom. “We zijn er trots op hier te mogen wonen en werken.”

De burgemeester sprak zijn lof uit over het gemeentebestuur. “2020 is een productief jaar geweest voor het gemeentebestuur, ondanks dat we bijna niet fysiek bij elkaar zijn geweest. Ik kon concluderen dat de gemeenteraad geweldig op stoom is; gedreven en geïnteresseerd, sommigen zelfs gepassioneerd.”

‘Geniet van kleine dingen’
Hij roept op in 2021 nog meer te gaan kijken naar de kleine dingen die het leven bijzonder maken en te genieten van de dingen die wel kunnen. Ook haalde hij zijn wandelvierdaagse aan. Vier dagen lang liep hij, met steeds verschillende inwoners, in totaal 100 kilometer door alle dertien dorpen. “Dit leverde prachtige vergezichten op en heel veel bijzondere gesprekken.”

Lees ook: Vierdaagse van burgemeester opgeknipt ‘om zoveel mogelijk mensen de kans te geven’

Van Duijn is een ambassadeur voor bewegen. “Lekker bewegen is niet alleen gezond voor je lichaam, maar ook zeker voor je geest. Dit jaar willen we clubs uitdagen om toch de verbinding te blijven zoeken en lekker te bewegen en we voegen daar een competitief element aan toe.”

Hij beloofde dat de gemeente hard aan de slag gaat met het realiseren van buitensportfaciliteiten. “En als we daar met elkaar mee bezig zijn, laten we elkaar dan gedag blijven zeggen.”

Het vergroenen en verduurzamen van de leefomgeving staat ook hoog op de to do lijst. “En u kunt daarbij helpen. U kunt uw woning verduurzamen. Of een tegel uit uw tuin eruit en een plant erin.”

‘Ondernemers zijn economische motor’
Van Duijn wil de ondernemers, die een zwaar jaar achter de rug hebben, een steuntje in de rug geven. “Ondernemers zijn de economische motor van de samenwerking. Daarom zijn we bezig met een plan voor het Reghthuysplein om deze nog mooier en aantrekkelijker te maken. Om te ondernemen, te winkelen en te recreëren.”

Financieel staat de gemeente er goed voor. “Dat is mooi, want we hebben nog veel plannen. Zoals industrieterrein Schoterhoek II, die duurzaam ingericht wordt. We zijn bezig met de bouw van IKC’s die belangrijk zijn om onze dorpen leefbaar en vitaal te houden. Maar ook het bouwen van woningen heeft onze volle aandacht. Bouwen voor starters die hier willen blijven wonen, bouwen voor jongen gezinnen en bouwen voor senioren die een andere woning willen, kleiner willen wonen of gelijkvloers willen gaan wonen.”

Geïnvesteerd wordt verder in de infrastructuur. “ Dat is belangrijk om onze dorpen veilig en leefbaar te houden.”

‘Denk mee’
De burgemeester vertelde dat de gemeente graag ruimte geeft aan inwoners om initiatieven te realiseren. “Daarom hebben we een digitaal platform opgezet, www.denkmee.nieuwkoop.nl. Laat ons via dit platform weten wat u belangrijk vindt en hoe u over bepaalde zaken denkt. Uw mening is ontzettend belangrijk voor ons. Schrijf u dus snel in.”

Tot slot sprak de burgemeester: “Ik wens u allen meer pieken dan dalen toe en ik hoop u te mogen ontmoeten in onze mooie natuur. En natuurlijk met u te kunnen proosten op de Langeraarse kermis, de Torenschudders, Blokland of Korteraars Buurtfeest. Ik hoop met u in een volle kerk, theater of een museum samen te kunnen komen. En ik hoop u volgend jaar op de Nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis gewoon weer de hand te kunnen schudden.  Maak er een mooi 2021 van. We zien elkaar.”

Bekijk de volledige Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Robbert-Jan van Duijn:


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?