Avondklok zit verkiezingen niet in de weg

De overheid wil niet dat de avondklok de Tweede Kamerverkiezing kan hinderen. Daarom is er een aantal uitzonderingen opgesteld.

De uitzonderingen gelden voor personen die betrokken zijn bij de Tweede Kamerverkiezing. Hiervoor zijn de volgende afspraken opgesteld:

  • Kiezers die gaan stemmen, kunnen dit doen tot 21:00 uur, of zoveel langer als zij nog in de rij staan na 21:00 uur. Zij hebben daarvoor geen aparte verklaring nodig. Zij kunnen dat mondeling aangeven bij de handhavers. 
  • Kiezers die willen kijken bij het tellen van de stemmen (observanten), kunnen dit na 21:00 uur doen. Zij hebben geen aparte verklaring nodig en kunnen dit mondeling aangeven bij de handhavers. 
  • Stembureauleden, tellers en vrijwilligers die betrokken zijn bij de organisatie van de Tweede Kamerverkiezing, kunnen hun werkzaamheden doen tijdens de avondklok. Zij hebben daarvoor een bewijs nodig van hun werkzaamheden op het stembureau. De gemeente geeft hen daarvoor een verklaring in de vorm van een brief of een e-mail, waarin staat dat ze stembureaulid of teller zijn. 
  • Ambtenaren die in dienst zijn van een gemeente, of andere personen die vanwege hun werk betrokken zijn bij de verkiezing, kunnen tijdens de avondklok hun werk doen met een werkgeversverklaring en een eigen verklaring

Deze werkwijze geldt niet alleen op maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 maart. Ook als er op donderdag 18 of vrijdag 19 maart nog geteld wordt door een stembureau, of als er een hertelling plaatsvindt in de avonduren, gelden bovenstaande afspraken.  

www.nieuwkoopstemt.nl


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?