We mogen vandaag naar de stembus

Stemlocatie Sporthal De Vlinder in Ter Aar. ©Anke Steffers

De stemlokalen in heel Nederland zijn vandaag voor iedereen geopend. Afgelopen twee dagen kon al gestemd worden door de ouderen en kwetsbaren, vandaag gaat de rest van Nederland naar de bus om zijn stem te laten horen in de Tweede Kamerverkiezingen.

Sporthal De Vlinder in Ter Aar is een van de stemlocaties in gemeente Nieuwkoop. Het is ook de plek waar de stemmen die zijn uitgebracht tijdens het ‘vervroegd stemmen’, worden geteld.

In De Vlinder is veel ruimte, waardoor de coronaregels heel makkelijk nageleefd kunnen worden. De stemmers gaan naar binnen bij de voordeur van de hal. Rechtsaf het restaurantgedeelte in waar het eerste desinfectiepompje staat. Vervolgens naar het bruincafé gedeelte waar een stembureaulid vraagt of je de gezondheidscheck gedaan hebt en nog een handpompje. In De Schuur, het achterste gedeelte van het horecagedeelte, zijn vervolgens de loketten voor het inleveren van je stempas, krijg je je megagrote stembiljet en een potloodje om vervolgens in een stemhokje je kruisje te zetten.

“Het potloodje mag je houden, hoorde ik, hè?” vraag ik de vrouw die me het stembiljet geeft. Sommigen leveren hem na het kruisje weer in, ik neem hem mee als aandenken.

Na het kruisje gezet te hebben, gaat het stembiljet in de grote grijze container met gleuf en loop je via een achterdeur weer naar buiten. Zo ruim opgezet, dat is inderdaad wel coronaproof.

Stategisch stemmen

Ingrid Stakenburg komt haar stem uitbrengen. “Ik kies strategisch”, vertelt ze. “GroenLinks. Omdat ik het lange termijn klimaat belangrijk vind. De VVD zorgt voor een stabiele economie, maar die redt het toch wel. Ik heb wel getwijfeld over de Partij voor de Dieren, zij hebben de grootste ambitie wat betreft het klimaat, maar zij zijn een te kleine partij.” 

Stakenburg stemt altijd. “Als je kan en mag, moet je het zeker doen.” 

Zwevende kiezer

Een 69-jarige Ter Aarse vertelt dat ze dit keer echt een zwevende kiezer was en dat ze daardoor voor het eerst een stemwijzer heeft gedaan. “Ik kies meestal voor SP of GroenLinks. Ook met de stemwijzer kwam ik weer uit op GroenLinks. Maar ik heb toch iets anders gekozen. Lilianne Ploumen van de PvdA. Ik vind dat zij er recht op heeft. Ze heeft Asscher opgevolgd en doet dat toch maar even. Ik neigde naar Sigrid Kaag van D66, qua persoon, maar gunde het Ploumen meer.”

Owe Verdel staat nog ingeschreven in gemeente Utrecht, al gaat hij per 1 april samenwonen in Ter Aar waar hij al jaren veel komt. Hij is onderweg naar Utrecht. Ook zijn stem gaat naar Ploumen.

Kinderopvang

Sigrid Kaag van D66 is de keuze geworden van Maikel de Blieck die met zijn zoontje in een kinderwagen het stemlokaal uitkomt. “Ik heb dit keer op gevoel gestemd. Ik vind Kaag de laatste dagen erg sterk. En zij maakt zich sterk voor kinderopvang wat ik erg belangrijk vind. Maar ook met de meeste van hun andere standpunten ben ik het eens.”

De Ter Aarder gaat altijd stemmen. “Dat recht heb je.”  Hij geeft aan erg veel bewondering te hebben voor Mark Rutte. “Hij heeft het niet slecht gedaan de afgelopen tien jaar. En doet het momenteel ook erg goed. Ik denk dat die man honderd uur per dag werkt.”

Stemmen kan nog de hele dag tot vanavond 21:00 uur. Bekijk hier alle stemlokalen in gemeente Nieuwkoop.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?