VVD Nieuwkoop over panden van Bots: “Doorn in het oog”

panden van bots aan de dorpsstraat

Foto: De panden van Bots aan de Dorpsstraat in Nieuwkoop. © VVD Nieuwkoop, Facebook

UPDATE | De panden van Bots aan de Dorpsstraat 119 en 121 in Nieuwkoop verkeren in een slechte staat, meldt VVD Nieuwkoop en zijn naar eigen zeggen een ‘doorn in het oog’. De politieke partij informeerde het college naar de mogelijkheden om te handhaven op onderhoud, iets wat verplicht is volgens de Nederlandse wet, gezien beide panden van Bots een rijksmonument zijn. Hoewel het college stelt dat de eigenaren aangesproken zijn op hun verantwoordelijkheden, zouden er alleen werkzaamheden verricht zijn ten behoeven van de constructieve veiligheid, aldus VVD Nieuwkoop.

Op de vraag van VVD Nieuwkoop of het college op de hoogte is van de huidige staat van de monumenten antwoordde het college: “Het college is op de hoogte van de huidige staat van beide panden. Er is een aanzienlijk bedrag benodigd om het pand Dorpsstraat 119 te restaureren. Het naastgelegen pand Dorpsstraat 121 is constructief niet onveilig”. Daarbij zou de gemeente al sinds 2008 handhavend optreden: “Er wordt sinds 2008 handhavend opgetreden om de veiligheid rondom de rijksmonumenten in de Dorpsstraat in Nieuwkoop te garanderen”. Hoewel er diverse maatregelen getroffen zijn, eindigt het college haar antwoord dat de maatregelen voor alsnog afdoende zijn om de ‘constructieve veiligheid’ van het pand aan Dorpsstraat 119 te garanderen.

UPDATE: In een reactie aan De Nieuwkoper laat heer Bots weten dat pand 121 gerestaureerd is. Zo zijn het dak en de lichtkoepel vernieuwd. Ook is het dak van het bakhuisje op authentieke wijze vervangen met onder andere het gebruik van ronde stemmetjes.

“De gemeente stelt jammer genoeg niet verder te kunnen gaan dan dit en constateert dat Dorpsstraat 119 inmiddels in een dermate slechte staat verkeert dat het hele pand in feite vanaf de grond toe herbouwd moet worden”, meldt VVD Nieuwkoop op social media. Volgens de politieke partij zal het verplichten van andere onderhoudswerkzaamheden waarschijnlijk niet lukken: “Dit bij de eigenaren afdwingen gaat waarschijnlijk niet lukken omdat deze volgens het college niet genoeg financiële middelen hiervoor hebben”.

Lees ook: VVD Nieuwkoop baalt: geen fietspad langs de Zevenhovenseweg

Hoewel VVD Nieuwkoop teleurgesteld is laat de fractie het er niet bij zitten. In februari 2020 wordt het monumentenbeleid besproken, waar de fractie opnieuw de huidige staat van de panden aan de Dorpsstraat aan de kaak zal stellen.

Voormalig snoepfabriek
Het pand van Bots aan de Dorpsstraat 119 fungeerde rond 1915 als snoepfabriek. Het pandje – omstreeks uit 1885 – produceerde tot 1975 snoep voor supermarktketen Simon de Wit.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het laatste nieuws van Nieuwkoop in je inbox?