Wethouders: “Verenigingen en ondernemers, doe mee aan Nieuwkoop on the Move” [VIDEO]

De wethouders Antoinette Ingwersen en Gerben van Duin vinden dat best gevierd mag worden dat er weer veel mag. Daarom heeft het duo, namens gemeente Nieuwkoop, september uitgeroepen tot ‘Nieuwkoop on the Move’-maand.

LEES OOK:
Nieuwkoop on the Move in september

“Er zijn heel veel verenigingen die in september activiteiten op de planning hebben staan”, beginnen de wethouders hun betoog. “We willen als gemeente zorgen dat deze activiteiten beter zichtbaar worden en roepen ondernemers en de horeca op om op bestaande activiteiten, maar ook op nieuwe initiatieven, in te haken.”

De wethouders stellen dat na een jaar binnen zitten duidelijk is geworden hoe belangrijk gezondheid en fit zijn voor iedereen is. En ook het mentale aspect hoort daarbij. ”Het thema eenzaamheid is in het coronajaar veel meer naar voren gekomen”, zegt Ingwersen. “Nieuwkoop on the Move, dat we ook promoten als ‘Nieuwkoop Herstelt’, is ook gericht op het bestrijden van deze eenzaamheid. Het elkaar ontmoeten, het sociale gedeelte van sporten en lid zijn van een vereniging, zijn enorm belangrijk gebleken. En vooral de derde helft die door zoveel mensen gemist is.”

Eenzaamheid

Dat het gemis van elkaar ontmoeten en het gevoel van eenzaamheid groot was, hoorden de twee wethouders toen zij spraken met besturen van kerken en verenigingen. “Verenigingen hebben hierin zo’n belangrijke taak”, vertelt Van Duin. “Daarom hebben we alle 150 verenigingen in de gemeente aangeschreven met de vraag wat er bij hen zoal op de planning staat in september en of zij open staan voor een aankleding of uitbreiding van activiteiten. Zo kan een muziek- of een dansvereniging optreden in de pauze van een voetbalwedstrijd. Er kan een lezing gegeven worden tijdens een koffie-uurtje voor ouderen of de lokale sportschool zet spinningfietsen neer tijdens een rommelmarkt. Combineer wat er is aan kunst, cultuur, sport, bewegen, ontmoeten. Werk samen en verbind, ook tussen dorpen onderling, daar gaat het om.”

Positieve reacties

Uit alle kernen zijn op de oproep van gemeente Nieuwkoop reacties gekomen, totaal zo’n 45. “En nog steeds ontvangen wij dagelijks ideeën, ook al is de inschrijftermijn al verstreken. En als iemand nog een goed idee heeft, overleg dit dan zeker met het verenigingsloket en als dit idee erbij past, dan nemen wij het ook op in de lijst.”

De gemeente, met de twee wethouders voorop, functioneert als paraplu. “Wij motiveren de verenigingen om iets extra’s te doen en stimuleren de inwoners om de activiteiten te bezoeken. Op deze manier hopen wij de verenigingen te helpen bij het werven van nieuwe leden. Maar bijvoorbeeld ook bij het krijgen van vrijwilligers die een vereniging energiek en levendig maken.”

“Maar”, maken de wethouders Van Duin en Ingwersen duidelijk, “maak het niet te groot. Het gaat bij ‘Nieuwkoop on the Move’ namelijk niet om evenementen waarvoor een vergunning nodig is. Het gaat erom bestaande activiteiten uit te breiden en aan te kleden. Het programma is dan ook bedoeld voor de eigen inwoners.”

Jouw idee voordragen

Contact leggen met het verenigingsloket van gemeente Nieuwkoop om jouw idee voor te leggen, klik op deze link. In augustus zullen alle Nieuwkoop on the Move-activiteiten In Nieuwkoop Nieuws worden opgenomen. “Zodat we in september met elkaar een klein feestje kunnen bouwen.”


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?