Verlichte Proeverijenroute: Meer weten over je eten

Een verlichte boerderij in een eerdere editie van de Proeverijenroute. ©verlichteproeverijen.nl

Ruim 110 deelnemers halen zaterdag 30 oktober hun lampensets op. Zij doen mee aan de Verlichte Proeverijenroute Nieuwkoop-Alphen aan den Rijn van 11 tot en met 27 november.

Het ophalen van de lampen gebeurt bij de boerderijen van de familie Pauw in Zwammerdam en familie Klaasse Bos in Zevenhoven.

Met streekbewoners organiseert de agrarische natuurvereniging De Hollandse Venen de vierde verlichte proeverijenroute in het Groene Hart. Van 11 tot en met 27 november worden op negen avonden de producten van deze regio voor het voetlicht gebracht én natuurlijk de boerenbedrijven, woonboerderijen, molens, een kerk, gemaal en andere karakteristieke panden.

Bijzonder element van deze route zijn de ‘PROEFboerderijen’. Hier kunnen bezoekers genieten van kleine ‘proeverijen op de boerderijen’ met verse zuivel, ijs en kaas, wild, groenten, vlees van eigen bedrijf en biologische sappen uit de eigen boomgaard. Ook is er een kleine streek-, winter- en rommelmarkt, een aanschuifmaaltijd en vroege vogelwandeling met ontbijt.

Ruim aanbod

Op andere locaties zijn bezoekers welkom om te horen hoe men tegenwoordig op een boerenbedrijf woont en werkt, om te kijken bij het koeien melken en te horen over het weidevogelbeheer. Bewoners vertellen hoe ze hun woonboerderij energiezuinig gerenoveerd hebben. Onder meer het Alphens Kozakkenkoor treedt op. Er zijn tentoonstellingen en ook Molen 4 in Aarlanderveen, waar onlangs prinses Beatrix het maalseizoen van de Molenviergang opende, is te bezoeken.

Boekje en routekaart

De proeverijenroute gaat door diverse kernen van de gemeenten Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn. De deelnemers benutten de periode tot de opening om hun panden te verlichten en klaar te maken.

Vanaf 8 november is een boekje met korte beschrijvingen en foto’s van de deelnemende adressen voor 3 euro te koop. Ook is hierin een routekaart en een overzicht van de activiteiten opgenomen. De verkooppunten komen op de site www.verlichteproeverijen.nl, evenals het programma en de routekaart. Ook de deelnemers die ’s avonds te bezoeken zijn, verkopen de boekjes.

Wie al meer wil weten, kan contact opnemen met Lyanne de Laat via 06-30013037 of info@verlichteproeverijen.nl.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?