‘Tegels eruit, planten erin’ op markt Nieuwkoop

©IVN.nl

“Wist je dat je zelf hittestress en wateroverlast kunt tegengaan?”, schrijft gemeente Nieuwkoop op haar website. “Namelijk door zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen.”

Tegels houden warmte vast, terwijl bomen, struiken en planten werken als een natuurlijke airco. Ze verdampen water, waardoor de luchtvochtigheid stijgt. De warme lucht wordt naar boven geduwd en maakt plaats voor koelere lucht.

Hoe meer groen, hoe koeler de tuin. Bovendien geven bomen schaduw. Op een hete zomerse dag kan het onder een boom z’n tien tot vijftien graden koeler aanvoelen. Neerslag valt in de zomer vaak in heftige onweers- en regenbuien, waarbij in een korte tijd veel regen valt. Planten houden water vast en zorgen ervoor dat water weg kan zakken via de bodem in plaats van het riool. Zo ontzien we het riool en beperken de wateroverlast.

Tegel voor een plant

De tuin een beetje groener maken, kan door zaterdag 3 juli tussen 9:00 en 13:00 uur drie tegels of zes klinkers in te leveren bij de kraam van gemeente Nieuwkoop op de markt op het Reghthuysplein in Nieuwkoop. “Hiervoor ontvang je gratis tuinplanten; ongeveer 24 stuks voor een mooie border van drie vierkante meter mét een borderontwerp.”

Gekozen kan worden uit drie verschillende borders: onderhoudsvriendelijk, kleurrijk en kruiden. De actie is uitsluitend voor inwoners uit de gemeente Nieuwkoop en op=op. “Let erop dat je zelf iets meeneemt waarin je de planten kunt meenemen en vervoeren.”

IVN is ook bij de kraam op de markt aanwezig en kan vragen over een groene en diervriendelijke tuin en planten beantwoorden. 

Insectenmuur

Van de ingeleverde tegels maakt gemeente Nieuwkoop een insectenmuur. “Dat kun je natuurlijk zelf thuis ook doen, met de overige tegels in je tuin. Ook kun je oude tegels goed gebruiken als stapelmuurtje, plantenborden of bloembak.”

ZIE OOK:
Win een van de tien natuurpakketten


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?