Te weinig vaccins in Alphen: Uitgenodigde Nieuwkopers kunnen in Leiden terecht

De vaccinatielocatie in Alphen die komende vrijdag gereed is om gebruikt te worden, heeft niet voldoende vaccins om te starten met inenten. Toch staat dit het vaccineren van mensen uit Alphen en omgeving niet in de weg.

Lees: Tekort aan vaccins: vaccineren in Alphen begint waarschijnlijk maand later

Communicatieadviseur Carin Boon van Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden legt uit: “Mensen kunnen zich in principe op alle vaccinatielocaties in Nederland laten vaccineren. Inwoners met een uitnodigingsbrief uit Nieuwkoop kunnen dus gewoon naar Leiden, of vanaf 15 februari, naar Gouda. Ze zouden zelfs voor Groningen kunnen kiezen.”

Iedereen die een uitnodiging ontvangt, komt in aanmerking voor een vaccin. “Er zijn dus voldoende vaccins voor de mensen met een uitnodigingsbrief. De vertraging van levering (van bijvoorbeeld AstraZeneca) kan ervoor zorgen dat sommige doelgroepen later uitgenodigd worden dan dat wij vooraf hadden ingeschat. De GGD krijgt iedere week te horen hoeveel vaccins er geleverd worden door het RIVM. Er zijn helaas nog steeds te weinig vaccins om iedereen in Nederland tegelijk te vaccineren. Daarom heeft het kabinet een prioritering gemaakt op basis van het principe om kwetsbaren als eerste te vaccineren.”

De GGD is op dit moment bezig met het vaccineren van zorgmedewerkers en sinds gisteren ook de 90+’ers. Donderdag komen daar de 85+’ers bij en zo verder. “Als het goed is ontvangen de 80+’ers de eerste week van februari een uitnodiging voor vaccinatie. Mensen die niet-mobiel zijn, kunnen gevaccineerd worden bij de huisarts.”

Openen vaccinatielocaties
Het openen van nieuwe locaties is afhankelijk van de hoeveelheid vaccins die de GGD van het RIVM geleverd krijgt. “Vanwege de eigenschappen van het Pfizer-vaccin moeten wij per dag minimaal driehonderd vaccins op één locatie zetten om geen vaccins te verspillen. Op dit moment krijgen wij per dag 520 vaccins geleverd. Daarom vaccineren we nu alleen nog op de locatie in Leiden. Vanaf 15 februari krijgen wij dagelijks meer dan zeshonderd vaccins. Dan kunnen wij een tweede locatie openen: Gouda. Als we meer dan negenhonderd vaccins geleverd krijgen, openen we de locatie in Alphen aan den Rijn. Mochten er dus onverwachts toch nieuwe vaccins komen waardoor we dagelijks boven de negenhonderd vaccins uitkomen, dan gaan we dus gelijk van start in Alphen.”


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het laatste nieuws van Nieuwkoop in je inbox?