Schade door vuurwerk in gemeente staat op 10.750 euro: “Grote kans dat dit nog oploopt”

Tijdens de jaarwisseling is er in gemeente Nieuwkoop, ondanks het algehele vuurwerkverbod, toch voor een flink bedrag vernield door vuurwerk. Op dit moment bedraagt de schade 10.750 euro, maar nog niet alle schade is in kaart gebracht. 

Er is schade aan prullenbakken (15 stuks) en verkeersborden (30). En een hoge kostenpost zijn de vernielde straatkolken (5). De schade aan een straatkolk is niet altijd meteen zichtbaar, waardoor er gedurende het jaar mogelijk meer kosten bij komen. Gemeente Nieuwkoop schat in dat het uiteindelijke bedrag vergelijkbaar is met de jaarwisseling 2019/2020. De schade lag toen rond 25.000 euro.

Kosten voor arbeidsloon

De gemeente schrijft op haar website: “Vaak moeten we spullen opnieuw aanschaffen en als de schade wel hersteld kan worden, komen daar ook kosten voor arbeidsloon bij. De buitendienst is behoorlijk wat tijd kwijt met het uitgraven van de straatkolk, een nieuwe plaatsen en het straatwerk herstellen. De kosten van vernielingen van gemeentelijke eigendommen komen voor rekening van de gemeente. En dus voor rekening van de inwoners van gemeente Nieuwkoop.”

De gemeente vraagt daarom aan haar inwoners: “Heeft u informatie over daders? Bel dan met 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.”

Kostenposten

Om een beeld te geven, het vervangen van een verkeersbord kost de gemeente 150 euro, voor een prullenbak moet 250 euro neergeteld worden en het verwijderen en plaatsen van een kolk kost 500 euro.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?