Nieuwkoops trots: EO zendt vanavond film uit over terugkeer van otter naar Nederland

otterloop

Vanavond zendt de EO om 19:05 uur op NPO 1 de film De otter, een legende keert terug uit. Ook in het Nieuwkoops plassengebied voelt dit waterdier zich inmiddels thuis.

De otter. Een sierlijk, speels maar schuchter waterdier dat zich zelden laat zien en in 1988 in Nederland zelfs helemaal was verdwenen. Visfuiken, slechte waterkwaliteit, verlies van habitat en toenemend verkeer werden de otter fataal. De otter werd een legende en leefde slechts voort in plaats- en familienamen. Maar de otter is terug.

Na veertien jaar van investeringen in natuurherstel werden de eerste otters uitgezet in Overijssel. De populatie groeide en groeit gestaag en verspreidt zich in Nederland. Inmiddels behoort zelfs de stadsgracht van Groningen tot het leefgebied van dit unieke dier, die de rol van zoetwaterambassadeur op zich neemt. Ook heeft het waterdier de Nieuwkoopse Plassen inmiddels toegevoegd aan zijn leefgebied.

Op de kaart van Compendium voor de Leefomgeving van de Rijksoverheid is te zien dat de otter zich volop gevestigd heeft in de Nieuwkoopse Plassen:

Lees ook: Natuurmonumenten filmt jonge otters in Nieuwkoopse Plassen

Unieke beelden

Nog niet eerder verscheen er een film over de mysterieuze otter in Nederland. Unieke beelden tonen hoe de otter op jacht gaat, hoe het speelt en zelfs hoe een moederotter haar jong zijn eerste zwemles geeft.

Met het groeien van de populatie trekt de otter verder op zoek naar nieuwe territoria. Daarom wordt op grote schaal in de provincies gewerkt aan hun bescherming, door bijvoorbeeld wegen af te zetten met gaas en te voorzien van faunatunnels. Er is nog een lange weg te gaan in het natuurlijk herstel, maar de otter toont ons het goede spoor.

Mis je de uitzending vanavond, de film is terug te kijken via deze link.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?