Muzikale poëet Riny Sprengers maakt nieuwe cd: ‘Ik heb lol in scheppen’

Riny Sprengers brengt zijn derde cd uit. ©Grace Mooy-Broekens

Vanwege zijn nieuwe cd Vier seizoenen + Twee Uitstapjes spraken wij met kunstenaar Riny Sprengers over zijn passie: het maken van muzikale gedichten.

Riny Sprengers (68) heeft in zijn werkzame leven als planoloog vele jaren op het terrein van de volkshuisvesting gewerkt in Rotterdam, Utrecht, Arnhem en Amsterdam.  In deze laatste stad ging hij enkele jaren geleden met pensioen waarna hij zijn artistieke kwaliteiten optimaal tot bloei kon laten komen. Dit resulteerde in enkele cd’s onder de verzamelnoemer De Reikhals. De cd-doosjes met de nieuwste cd Vier Seizoenen + Twee Uitstapjes ontving Sprengers toevallig tijdens het interview met De Nieuwkoper.

Artistieke uiting

In zijn goed bij deze groenaddict passende volledig houten woning in Nieuwkoop vertelt de kunstenaar over zijn artistieke ontwikkeling en de inhoud van zijn jongste artistieke uiting: “Ik heb mijn eerste gedichten al op 11-jarige leeftijd gemaakt. Al jong vond ik teksten schrijven, zingen en muziek maken leuk en ik vind ook nu nog de meerwaarde in die combinatie. Ik begin altijd met het schrijven van de tekst, daarna komt de muziek. Op dit Reikhals album is het nummer Lente het oudste lied dat ik al in 1983 schreef. Het lied L’homme Des Eléments schreef ik in 1992 ter gelegenheid van mijn afscheid van een werkkring. Met meer tekst en muziek rondde ik het uiteindelijk af in december vorig jaar. Dit lied, waarin ik uitga van de mens als natuurverschijnsel, gaat over mijzelf. Veel van mijn liederen zijn biografisch. Fluitje van een cent schreef zichzelf in de periode 2009 tot 2012. Ik vond geen tekst en ben maar gaan fluiten waarmee ik het uiteindelijk voltooide.”

Productieve jaren

De jaren 2019 en 2020 waren productieve jaren voor Sprengers. In de hete zomer van 2019 maakte hij het lied Winter, want zoals hij het zegt: “Blijkbaar was ik op zoek naar verkoeling op deze opwarmende aarde.” Hij besloot vervolgens met tekst en muziek aandacht aan Herfst (2019) en Zomer (2020) te schenken. In 2020 is alles opgenomen.

Omdat hij zelf twijfelt over zijn vaardigheid voor het bespelen van muziekinstrumenten is hij met muzikant Janos Koolen diens studio ingegaan. “Janos heeft daar bijna alle muziek ingespeeld.” Sprenger heeft zelf extra zanglessen genomen bij zijn voormalige zanglerares Natasja Blacquière-den Toom.

Uitstapjes

De cd Vier Seizoenen + Twee Uitstapjes bevat acht nummers. L’homme Des Eléments is een uitstapje, evenals Fluitje van een cent, die beide los staan van het jaargetijdenkwartet.

Sprengers ontplooit vanuit zijn passie voor schrijven en zingen een breed scala activiteiten. Eerdere cd’s waren Brotherhood – Engelstalig, een requiem voor zijn te jong overleden broer – en Dromen, Slapen en Waken, met een bijzonder slaapliedje.

Aliassen

Op social media en als cd-producer gebruikt Sprengers de aliassen: De Reikhals en Blue Ray Springwater. Reikhals is geen bestaand zelfstandig naamwoord maar Sprengers, uitgaande van het werkwoord reikhalzen, symboliseert met deze naam de vragen over het waarom en waarheen van het leven. Met Blue Ray Springwater refereert hij aan het belang van een schone aarde.

Vooruit kijkend zegt de Nieuwkoper: “Ik heb nog veel materiaal liggen. Met veel schrijven, zingen en mijn lol in scheppen, hoop ik voor het eind 2021 weer een cd te produceren. Van niets iets maken, is het wonder van het scheppen, het wonder van het leven zelf. Daar kan niets tegen op.”

De cd Vier Seizoenen + Twee Uitstapjes is te vinden op Spotify en op YouTube.

Beluister L’homme Des Eléments door Riny ‘De Reikhals’ Sprengers:


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?