Locatie zonnevelden en windturbines RES nog niet bepaald: Buurt Nieuwveen Noord wacht niet af

Zonnevelden. ©denkmee.nieuwkoop.nl

Buurtbewoners en betrokkenen rondom de polder van Nieuwveen Noord zijn een petitie gestart om te voorkomen dat in hun polder zonnepanelen en windturbines worden geplaatst. “We willen dat Nieuwveen Noord groen en vruchtbaar polderland blijft”, zeggen zij. Zij reageren hiermee op de gemeente die in de hele gemeente mogelijke locaties heeft voorgelegd voor het plaatsen van windturbines en zonnevelden in het kader van de Regionale Energiestrategie.

Bekijk eerst even de uitleg over wat Regionale Energiestrategie nou eigenlijk is: Op weg naar energieneutraal Nederland met de Regionale Energiestrategie

Lees ook: Nieuwkopers kunnen meedenken met Regionale Energie Strategie

Omdat de gemeente veel waarde hecht aan de mening van haar inwoners zijn er afgelopen weken bijeenkomsten georganiseerd. Ook is er in 2020 een enquête gehouden. Morgen, donderdag 28 januari, is de laatste in een reeks van drie bijeenkomsten. Dan is het de beurt aan inwoners van de kernen Nieuwkoop, Noordse Dorp, Woerdense Verlaat en De Meije om in te loggen en mee te praten over de RES en de aangewezen mogelijke locaties in hun buurt. De digitale bijeenkomst is van 20:00 tot 21:30 uur. Inschrijven kan via deze link.

Nieuwveen Noord

De buurtbewoners en betrokkenen rond Nieuwveen Noord hebben op 21 januari met de gemeente gesproken over de energiecentralelocaties in hun buurt. Het voorstel voor dit gebied is om honderd hectare zonnepanelen en meerdere windturbines van 140 meter hoogte te plaatsen. De inwoners willen niet afwachten en mobiliseren hun buren middels een petitie.

Op de petitie-website schrijven zij: “Als buurtbewoners van de polder tussen de N231 en de Amstel maken wij kenbaar dat deze buurt ongeschikt is om als energiecentrale met zonnepanelen en windturbines voor de gehele gemeente te fungeren. Wij maken ons ernstig zorgen over de natuur, onze gezondheid en kwaliteit van leven.”

De buurtbewoners en betrokkenen vragen een alternatief te zoeken in de verspreiding van energietransitie.  Ook vragen zij om niet over één nacht ijs te gaan bij een besluit “waarvan de gevolgen nog onvoldoende onderzocht zijn.”

Meer informatie over de rol van Nieuwkoop in de Regionale Energiestrategie is hier te vinden


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?