Koop een stukje windmolen van Holland Rijnland

De Watergeuzen, de twee windmolens langs de A4 bij de afslag Leiden/Zoeterwoude . ©Winand Stut

Inwoners van de regio Holland Rijnland kunnen zich melden om de aankoop van ‘De Watergeuzen’ mogelijk te maken. Dat zijn de twee windmolens langs de A4 bij de afslag Leiden-Zoeterwoude. Rijnland Energie Coöperatie koopt de molens aan en geeft hiervoor participaties uit. De regiocoöperatie, een initiatief van inwoners van onder andere Leiden, Zoeterwoude en Leiderdorp, zorgt hiermee dat winst uit wind ten goede komt aan omwonenden.

De aankoop van de windmolens door een bewonerscoöperatie is een unicum in Holland Rijnland. De regio kent nog geen andere voorbeelden van bewoners die op deze manier het heft in eigen hand nemen. Er is gekozen voor een coöperatieve opzet om inwoners medezeggenschap te geven over de energieproductie in hun eigen omgeving. Ook wil Rijnland Energie dat de winst uit de verkoop van de stroom ten goede komt aan mensen in de regio. De coöperatie verwacht op deze manier meer duurzame energieprojecten te kunnen opzetten en de energietransitie te versnellen.

LEES OOK:
Gemeente hoort graag wat inwoners van kleine windmolens in het buitengebied vinden

Voorzitter van Rijnland Energie Rob Boerée: “Het zou me niet verbazen als het vechten wordt om de participaties. Nog voordat we waren gestart, kregen we al bijna honderd aanmeldingen. We gaan ze eerlijk verdelen, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen meedoen. Bedrijven in de regio zijn trouwens ook van harte welkom.” Voor de aankoop worden zogenoemde ‘Watergeuzen-participaties’ uitgegeven van 250 euro per stuk. De renteprognose voor participatiehouders is, als het flink gaat waaien, minimaal 3 procent.

Deelnemers, zowel inwoners als bedrijven in Holland Rijnland, kunnen zich inschrijven en maximaal tachtig participaties afnemen. Ze moeten dan wel lid zijn of worden van een coöperatie in hun gemeente die is aangesloten bij Rijnland Energie. Momenteel zijn dat Alphen aan den Rijn, Leiden, Nieuwkoop, Oegstgeest (heeft twee coörporaties) en Zoeterwoude. Voor bewoners van een coöperatieloze gemeente is een tijdelijke oplossing bedacht.

Rijnland Energie

Rijnland Energie Coöperatie U.A. is een energiecoöperatie voor Holland Rijnland. De coöperatie, opgericht door een groep inwoners, is een samenwerkingsverband van lokale coöperaties. Door samen te werken, willen de coöperaties de invloed van bewoners op zon- en windprojecten vergroten, grotere, gemeentegrensoverstijgende projecten uitvoeren en daardoor meer duurzame energie in de regio opwekken.

www.rijnlandenergiecooperatie.nl/watergeuzen


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?