Column: Keuzestress

keuzestress

Kiezen, we hebben het net weer mogen doen voor de Provinciale staten en de Waterschappen. En om het feest compleet te maken mogen we binnenkort weer! Maar wat is het fijn dat wij mogen kiezen en dat er de vrijheid is om zelf te bepalen op wie je wil stemmen. We mogen zelfs een eigen partij oprichten.

Kiezen.. sta je s ’morgens voor je kast, moet je weer kiezen wat ga ik vandaag aan doen. Hoe is het weer? Ga ik fietsen of toch maar weer met de auto? Kiezen, je zou haast keuzestress krijgen!

Maar helaas is deze keuzevrijheid niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. In veel landen mag je niet kiezen. Hoef je niet te kiezen of je met de fiets of met de auto gaat of welke kleding je nu weer gaat dragen. In landen die gebukt gaan onder oorlogsgeweld, mensen die onderdrukt worden. Zoals ook wij in Nederland en in Nederlands Oost- Indië in de Tweede Wereldoorlog onderdrukt werden. Gelukkig is er door anderen de keuze gemaakt om Nederland en andere bezette landen te bevrijden.

Vrijheid, voor ons is het zo vanzelfsprekend dat we er niet over nadenken, niet beseffen hoeveel offers er door mensen die toen de keuze hebben gemaakt om ons te bevrijden zijn gebracht. Natuurlijk hebben we allemaal wel gehoord over de deportaties van joodse landgenoten, de mensen die omgekomen zijn omdat zij ook een keuze hebben gemaakt tegen de overheersing. Maar toch…

In Nieuwkoop vieren wij op 5 mei de vrijheid, maar op 4 mei willen wij stil staan bij al de mensen die voor onze keuzevrijheid zijn omgekomen. Wij willen u dan ook graag uitnodigen om zaterdag 4 mei vanaf 19:30 bij het monument ”Anonieme Slachtoffers” op de hoek van de Achterweg en de Roerdomplaan samen te komen. Na enkele toespraken, muziek en twee minuten stilte zullen er door verschillende scholen en organisaties kransen gelegd worden. Na de kransleggingen heeft u gelegenheid om langs het monument te lopen en kunt eventueel uw bloemen neerleggen. Mocht u een krans of een bloemstuk willen leggen geven wij u graag de gelegenheid om dit voor het defilé te doen. Wij verzoeken u dan om dit 4 mei voor de herdenking aan één van de comitéleden herkenbaar aan badges door te geven zodat wij de aandacht kunnen geven die u verdient.

Auteur: Guus Bakker namens voorbereidingsgroep 4 mei viering Nieuwkoop
Foto: John Broere


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het laatste nieuws van Nieuwkoop in je inbox?