Interview: Zo maakt Fizzi zijn selectie voor de lekkerste Hollandse Nieuwe

Foto: Viswinkel Fizzi

Dé periode voor de Hollandse Nieuwe is weer aangebroken. Voor viswinkels hoogtijd om de lekkerste haring weer in te slaan en deze aan te bieden aan haar klanten. Ook viswinkel Fizzi in Nieuwkoop, die eerder liet weten vanaf eind deze week Hollandse Nieuwe te verkopen. De Nieuwkoper sprak met eigenaar Ruud Westmaas. Want, hoe maakt Fizzi eigenlijk de selectie voor de lekkerste Hollandse Nieuwe? Een lesje Hollandse Nieuwe selecteren!

Hoe wordt de selectie bepaald van de haring?

Diverse vangsten worden geproefd en veel leveranciers worden elk jaar bezocht. Het vangstgebied, de grootte van de haring en het soort pekel bepalen de selectie. Maar daar blijft het niet bij: ook de snelheid van het kaken, de vetheid van de vis en de structuur spelen grote parten. En natuurlijk ook de smaak!

Maar wat bepaalt nu voor welke soort uiteindelijk gekozen wordt?

Er wordt geproefd en gezocht naar de juiste smaak in combinatie met de grootte van de vangst. Dit bepaald uiteindelijk de keuze!

Voor welke soort is er dit jaar gekozen?

Dit jaar is er gekozen voor de Deense Haring, welke gevangen wordt door Nederlandse kotters en in Denemarken door Hollanders wordt gekaakt. De haring is ingelegd in een mooie heldere pekel. Dus geen vieze bloedpekel! De pekel geeft een licht-ziltige en zacht-romige smaak.

ZIE OOK

Eind deze week Hollandse Nieuwe bij viswinkel Fizzi in Nieuwkoop

Is de keuze nu helemaal definitief?

Nee, nog niet helemaal. Over een week komt de uiteindelijke haring binnen waar wij opnieuw onze keuze in moeten maken. Kortom: het zoeken naar de juiste haring, exact die ene soort die wij het gehele jaar door zullen verkopen, bepaald de waarborg in kwaliteit en smaak die Nieuwkoop van ons inmiddels gewend is.

Wat verwacht je van de Hollandse Nieuwe dit jaar?

Het vetpercentage is nu al hoger dan vorig jaar gemeten. We hopen op 18 tot 20 procent.  De haring van morgen bevat al 18 procent! Vorig jaar was dat 15 procent!

Viswinkel Fizzi is gevestigd op Kennedyplein 5C in Nieuwkoop.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?