Initiatiefwet tegen nachtvluchten Schiphol

petitie nee tegen groei schiphol

Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) heeft een initiatiefwet gepubliceerd om Schiphol te sluiten voor nachtvluchten. De wet kan tot 24 maart worden voorzien van commentaar door voor- en tegenstanders. Dat schrijft Schipholwatch.nl.

Schiphol is een van de weinige vliegvelden ter wereld die in drukbevolkt gebied liggen én waar nachtvluchten zijn toegestaan. Tweede Kamerlid Suzanne Kröger wil dit stoppen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat nachtvluchten ongunstig zijn voor de volksgezondheid. Slaapgebrek, productiviteitsverlies, verlies van cognitieve vaardigheden, hart- en vaatziekten, diabetes, voor al deze problemen bestaat wetenschappelijk bewijs. Desondanks worden de nachtvluchten door de directie van Schiphol actief aangeboden.

Tienduizenden burgers lijden onder de 32.000 nachtvluchten die per jaar zijn toegestaan op Schiphol. Gemiddeld bijna negentig keer per nacht worden mensen in de verre regio rond het vliegveld een of meerdere keren gewekt door vliegtuigherrie.

Economische schade

Het vliegtuiglawaai leidt daarnaast tot economische schade door bijvoorbeeld productiviteitsverlies, door kosten van de gezondheidszorg en door waardedalingen van woningen.

“Schiphol zit met zijn geluidsproductie ver boven de richtlijnen die zijn afgegeven door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)” – Suzanne Kröger

“Overdag, maar vooral ook ’s nachts”, stelt Kröger. In een toelichting op haar wetsvoorstel zegt Kröger dan ook: “Ongeveer anderhalf miljoen Nederlanders worden blootgesteld aan te veel omgevingslawaai. Een kwart hiervan heeft vooral last van vliegtuiglawaai.”

Het GroenLinks Kamerlid wijst ook naar de grote groep spookgehinderden. Mensen die wél hinder ondervinden, maar niet worden meegenomen in de berekeningen van Schiphol. Onder die groep vallen tienduizenden mensen die op een plek wonen waar geen woningen stonden toen de geluidscontouren werden vastgesteld.

Wetswijziging

Kröger pleit voor het vastleggen van de nieuwe regels in de wet. “Nu wordt alles rond Schiphol geregeld met algemene maatregelen van bestuur. Ik vind het echter een principezaak om burgers een ongestoorde nachtrust te garanderen. Daarom het zware middel van een wetswijziging.”

Het wetsvoorstel van GroenLinks gaat uit van een volledig verbod op nachtvluchten; geen vluchten in alle nachturen tussen 23:00 en 6:00 uur. “Dat biedt duidelijkheid, ook voor de luchtvaartbedrijven en vliegvelden.”

Volgens Kröger krijgt Schiphol vijf jaar de tijd om de nachtvluchten af te bouwen. Daarna moet het afgelopen zijn.

Reageren

Iedereen mag zijn mening geven op de initiatiefwet. Dit kan via internetconsultatie.

Bron: www.schipholwatch.nl

 


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?