Hooiberghutten voor een duurzaam en groen verblijf in Woerdense Verlaat

Perry en Elselina Boer, de derde generatie van VOF Boer, vertellen over de Hooiberghutten die zij op hun land realiseren. ©Grace Mooy-Broekens

Perry en Elselina Boer zijn de derde generatie eigenaren van het melkveehouderij VOF Boer. Aan de westzijde van het terrein van hun boerderij aan de Milandweg in Woerdense Verlaat zijn zij begin april gestart met een bijzonder en duurzaam project: de bouw van Hooiberghutten voor recreatiedoeleinden.

De Nieuwkoper liet zich op de zonnige Koningsdag door het echtpaar informeren over de specifieke inhoud, de stand van zaken en de bouwplanning van vier hooiberghutten. De geïnteresseerde bezoeker wordt direct blij en begeesterd als Elselina en Perry Boer, enthousiast en met zorg voor duurzaamheid, vertellen over hun project waarmee zij beogen op hun domein meer groenontwikkeling en duurzaamheid te bewerkstelligen.

Tijdelijk verblijf
De eerste heipalen zijn de grond ingegaan begin april. ©Grace Mooy-Broekens

“Toen wij ons enkele jaren geleden realiseerden dat uitbreiding van veehouderij niet goed mogelijk was, kwamen we op het idee op ons terrein vier recreatieve hooiberghutten te bouwen met volledig duurzame materialen. Langs de brede sloot aan de westzijde komen vier hutten die geschikt zijn voor een tijdelijk verblijf van vijf recreanten. De vorm van de hutten lijkt op die van een hooiberg met één binnenruimte van ruim 20 m2 waarin alles wat nodig is voor tijdelijk verblijf, aanwezig is. Voor de bouw maken wij gebruik van teeltprogramma’s en natuurlijke materialen, zoals olifantengras en schapenwol voor isolatie, populierenhout voor de wanden, en duurzaam beton voor de vloeren. Er komen composttoiletten met een helofytenfilter en daaronder tanks voor een composteringsproces van 2 a 3 jaar. Verder een energiezuinige douche en zonne-energie voor warmte, licht en elektrisch koken. Wij gebruiken natuurlijke schoonmaakmiddelen. De eerste heipalen zijn net de grond ingegaan. In augustus zijn er twee hutten voltooid. Volgend jaar worden er nog twee gebouwd.”

Aantrekkelijke locatie

De plaats aan het water langs de Milandweg is, zegt Perry Boer, erg aantrekkelijk voor toekomstige gasten. “Er zijn meerdere mooie wandelroutes in de buurt: De Meije, Lusthof De Haeck, De Westveense polder met het Pietersenpad en De Hollandse Kade. Aan de Oostzijde van de boerderij loopt rivier de Grecht waarover de sloepenroute van de Oude Hollands Waterlinie loopt en met sinds anderhalf jaar een steiger bij ons bedrijf.”

Duurzaam
Natuurlijke oever- en waterreiniging middels palen met rietstengels. ©Elselina Boer

De familie Boer heeft 98 melkkoeien en 9 schapen met momenteel het nodige jonge kroost. Elselina en Perry hechten al veel langer belang aan duurzame voedselproductie. Zij hanteren voor veevoeder een kringloopsysteem waarmee koeienvoer samengesteld wordt uit productieresten van suikerbieten, aardappelen, wortelpulp en andere reststromen uit de voedselindustrie.  Er zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd die een positief effect hebben op de waterkwaliteit en de bodem.

De huurprijzen van de hooberghutten zijn nog niet precies bekend, maar het echtpaar stelt dat deze in het goedkopere segment zullen vallen.

Nadere informatie is op te vragen via etboer74@hotmail.com.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?