Hoe zit het met elektrisch rijden in Nieuwkoop?

Elektrisch rijden wordt steeds populairder in Nederland. Op 1 april waren er ruim 177.000 elektrische auto’s en 110.000 plugin-hybride auto’s. Het aantal (semi)publieke laadpunten is inmiddels boven de 72.000. Maar hoe staat het met elektrische rijden in Nieuwkoop? Het kennisplatform voor elektrisch rijden, EVplan.nl, zocht het uit.

In Nieuwkoop staan 15.540 personenauto’s geregistreerd. Daarvan staan er 214 (1,38 procent) geregistreerd als elektrische personenauto en 178 (1,15 procent) als plug-in hybride auto. Van alle auto’s in Nieuwkoop wordt dus 2,52 procent (deels) elektrisch aangedreven. Dat is iets hoger dan het landelijke gemiddelde van 2,26 procent.

Laadpunten in Nieuwkoop

In de gemeente Nieuwkoop zijn 133 (semi)publieke laadpunten voor stekkerauto’s. Dit zijn laadpalen die iedereen kan gebruiken. Er zijn in gemeente Nieuwkoop:

  • 107 publieke laadpalen, waarvan iedereen gebruik kan maken
  • 25 semi-publieke laadpalen – deze bevinden zich op privéterrein, maar zijn voor iedereen toegankelijk, zoals een laadpaal in parkeergarage, een tankstation of hotel
  • 1 snellaadpunt

LEES OOK:
Twee parkeerplaatsen met laadpunt in Patrijslaan

Laadpaaldichtheid

De laadpaaldichtheid (het aantal laadpunten per elektrische auto) in de gemeente ligt op 0,34 procent. Dat betekent dat er drie elektrische auto’s per laadpaal in Nieuwkoop zijn. Dat is iets hoger dan het landelijke gemiddelde van 0,3 procent (4,5 EV’s per laadpaal). De verwachting is dat steeds meer inwoners in Nieuwkoop overstappen op een elektrische auto.

Voor haar onderzoek gebruikte EVplan.nl eigen bronnen en openbare overheidsdata als CBS, RDW, RVO en Klimaatmonitor.

Bron: evplan.nl/laadpaal/nieuwkoop


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?