Duikers brandweer Ter Aar oefenen reddingsactie op en onder het ijs

De duikers van het Ter Aarde brandweerkorps oefenen in het water langs de Woudsedijk een reddingsactie op en onder het ijs. Foto: Josh Walet

Naast de vele schaatsers die vandaag hun kans schoon zagen om het ijs op te gaan, ging de duikploeg van de Ter Aarse brandweer niet alleen op, maar ook onder het ijs.

Langs de Woudsedijk tussen Langeraar en Rijnsaterwoude maakte de brandweer gebruik van een kans die zij niet vaak krijgt. En al was het gewoon een oefening, het gebeurt natuurlijk zelden dat een reddingsactie met echt ijs en echte wakken gedaan kan worden. 

Voor sommige duikers was het de allereerste keer dat ze met echt ijs oefenen, anderen hadden het jaren geleden voor het laatst gedaan.

Onder het ijs

Ook andere korpsen in de regio maakten van de gelegenheid gebruik en hakten op verschillende plaatsen wakken in het natuurijs. De duikers gingen het water in en verdwenen zelfs volledig onder het ijs. Dat ziet er best gevaarlijk uit, maar een kabel verbindt de duiker onder het ijs met een collega op de kant. Een zuurstoffles voorziet ze van lucht.

Na de  frisse duik genoten de duikers, de duikploegleider en de assistenten van een kopje snert, gemaakt door de ploegchef.

Niet alle duikers oefenden tegelijkertijd, de hele dag door moesten duikers oproepbaar zijn voor het echte reddingswerk.

Foto: Josh Walet
Foto: Josh Walet
Een duiker onder het ijs. Foto: Josh Walet

nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?