Crowdfundingsactie: Hulphond voor Nieuwkoopse Amber Koenders

De foto die bij de crowdfundingsactie online staat: Amber en haar zoon Mees. ©Amber Koenders

Het lot dat mensen treft, is vaak individueel en dan zeer verschillend. Maar iedereen kent hoogte- en dieptepunten. Voor Amber Koenders uit Nieuwkoop waren de negatieve ervaringen de laatste jaren wel erg talrijk en zeer diep. Om haar leven iets makkelijker te maken, is zij een crowfundingsactie gestart voor een hulphond.

Amber (28) woont met haar zoon Mees (7) in de vogelnamenbuurt van Nieuwkoop. Zij lijdt aan het ‘syndroom van Marfan’. Dat is een bindweefselziekte die botten en gewrichten aantast. Bindweefsel geeft steun aan het skelet en meerdere organen, waaronder het hart. Het syndroom van Marfan is een erfelijke aandoening, maar Amber is door pure pech de eerste in haar familie die het heeft. De effecten van dit syndroom zijn heftig.

Open hartoperatie

Eind 2019 onderging de Nieuwkoopse een langdurige open hartoperatie en daar bovenop kreeg zij een hersenbloeding. Haar revalidatie werd door de komst van corona ernstig verstoord waardoor zij nu nog steeds fysieke problemen heeft, zoals het uit de kom raken van meerdere gewrichten. “Dat is al zo’n vijftig keer gebeurd”, vertelt zij. “Het ontbreekt mij aan fysieke kracht en fijne motoriek. Bovendien heeft de hersenbloeding op bepaalde aspecten onherstelbare schade aangericht.”

Hulphond

Een hulphond is voor Amber in haar huidige en toekomstige situatie zeer belangrijk voor ondersteuning bij, zoals dat heet, de Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL). Amber noemt een aantal voorbeelden van mogelijke hulp door de hond: “Aangeven als ik te moe ben, aangeven van dingen die ik heb laten vallen, helpen bij het openmaken van deuren, de wasmachinedeur openen, zorgen dat ik de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging krijg en het geven van ontspanning. Verder kan de hulphond zorgen voor veiligheid, waarschuwen voor een te laag bloedsuikergehalte en mij wakker maken uit nachtmerries.”

 De hond is daarom straks een enorme steun voor de jonge moeder, zowel op fysiek als op psychisch gebied. Zij noemt met nadruk ook de steun die haar 7-jarige zoon Mees haar voortdurend geeft.

De voor Amber bestemde hond is al geboren en is nog bij de fokker. Hij komt uit een nest mannetjes van het ras Flatcoated Retriever. Zij hoopt 4 december te horen welke pup aan haar wordt toevertrouwd. Amber heeft hem al een naam gegeven: Blue.

Crowdfunding

Met de crowdfunding hoopt Amber het benodigde bedrag van 5.000 euro bijeen te krijgen. Zij heeft ook contact gehad met de gemeente Nieuwkoop. Zij verwees Amber door naar Stichting MEE. Ze is positief gestemd over een bijdrage van die kant. De Nieuwkoopse heeft duidelijk de ambitie om met haar zoon en Blue weer wat van het leven te maken.

Voor steun via de crowdfundingsactie, klik op deze link of stort een bijdrage op NL84 RABO 0346435110 ten name van A. Koenders.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *