Column: Nieuwkopers ondanks anderhalve meter afstand dichterbij elkaar

column corona dichterbij elkaar

We zijn alweer een aantal dagen verder: Nieuwkopers zitten veelal thuis en houden zich – wanneer zij zich buiten bevinden – nu wél veelal aan de minimale anderhalve meter afstand. Het is wennen en het bijzondere van de eerste dagen is er nu wel vanaf. We missen elkaar in deze tijd en juist een omhelzing met de nare berichten de afgelopen dagen is hetgeen waar we behoefte aan lijken te hebben. Toch moeten we dat eventjes laten: Nieuwkoopse huisartsen deden een oproep via De Nieuwkoper om de maatregelen echt serieus te nemen en je te houden aan de anderhalve meter afstand tot elkaar.

Hoewel we nu meer afstand van elkaar moeten houden, we niet meer gezellig een borreltje kunnen drinken in ’t Woutje of Café The Happy Duck in het weekend en zelfs een verjaardag thuis op de bank een no-go is, lijken Nieuwkopers toch dichterbij elkaar te staan dan normaal. Zo ontstaan er allemaal mooie initiatieven om elkaar op verschillende manieren te helpen.

Albert Heijn Nieuwkoop zamelt vuurwerkbrillen in, om het tekort van veiligheidsbrillen in de zorg te minimaliseren. Jumbo Nieuwkoop koppelt ouderen of mensen uit de risicogroep aan vrijwilligers, zodat zij zelf geen boodschappen hoeven te doen. Sterker nog: ‘onze Jumbo‘ was de supermarkt die het inmiddels landelijk geïntroduceerde ‘ouderenuurtje’ initieerde. Mondkapjes voor inwoners? Polytex Stoffen schiet te hulp: het Nieuwkoopse stoffenbedrijf stelt gratis stof beschikbaar, zodat inwoners makkelijk hun eigen mondkapjes kunnen maken.

Restaurants, hoe moeilijk zij het ook hebben in deze tijd, zijn er zelfs voor de inwoners. Zo verlegde De Mandarin letterlijk en figuurlijk haar grenzen door ook in Nieuwveen en Zevenhoven te bezorgen. Dit bleek een flinke uitdaging te zijn. En zo zijn er nog een handjevol restaurants die met nieuwe concepten komen om Nieuwkopers te voorzien van een lekkere maaltijd, gewoon op de bank. Van restaurant LKKR tot cafétaria De Platvis.

En lang thuiszitten met elke avond een lekker bordje eten op de schoot, hoeft in Nieuwkoop niet te betekenen dat we dicht hoeven te groeien. Robey’s Gym zorgt voor een personal training van niemand minder dan Rob en Cato met behulp van live video’s op Facebook. Kosteloos. Ook Sportcentrum Nieuwkoop biedt sportieve inspiratie middels haar website. En ondanks dat het voor sportscholen een zeer onzekere tijd is, heeft Sportcentrum Nieuwkoop besloten de abonnementen te bevriezen. Een gewaagde, maar zeer sympathieke keuze richting haar leden.

Ook inwoners zetten de schouders eronder en bieden hulp op verschillende manieren. Zo worden er mondkapjes gemaakt en aangeboden. En niet alleen supermarkten zamelen beschermingsmiddelen in: zo zijn er voor diverse woningen kartonnen dozen te zien, waar – net als bij Albert Heijn – vuurwerkbrillen ingezameld worden voor de zorg.

Heeft een Jumbo Nieuwkoop een tekort aan vakkenvullers? Dan blijken er diverse inwoners te zijn die zonder problemen een Jumbo shirt aantrekken en de gehamsterde vakken wel even bijvullen. Jumbo Nieuwkoop dankt op haar manier weer door een bedrag te doneren aan de voedselbank.

Hiermee lijkt de sympathieke cirkel in Nieuwkoop redelijk te sluiten. Ondanks de anderhalve meter afstand en het feit dat we langer binnen zitten op een dag, dan dat we op een Zomerse dag op de Nieuwkoopse Plassen te vinden zijn; we zijn als inwoner van Nieuwkoop dichterbij elkaar dan ooit.

Door: Robbert Tigchelaar

Ook een column aanleveren? Dat is mogelijk: stuur jouw verhaal naar onze redactie en wie weet bereik je met jouw boodschap duizenden inwoners.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?