Column: Neemt Nieuwkoop het Coronavirus wel serieus?

column coronavirus niet serieus nemen

Het is een bijzondere tijd. Elke keer als ik mijn ogen ’s ochtends open besef ik direct dat dit weer een andere dag gaat zijn dan anderen. En ja, dat heb ik al bijna een week. We worden met z’n allen gewezen om zoveel mogelijk thuis te werken, waar mogelijk. Dit niet alleen om onszelf te beschermen, maar juist om mogelijke verspreiding van het coronavirus te minimaliseren voor anderen. 

Landelijk zijn er verregaande maatregelen getroffen: geen restaurant is meer open, kroegen zijn gesloten en supermarkten hebben maatregelen getroffen: van plastic schermen bij kassa’s tot strepen op de grond om anderhalve meter afstand te bewaren in de rij. 

Echter zijn er een aantal zaken waar ik me de afgelopen week ontzettend aan kan storen. Laat ik beginnen met mijn bezoekje aan de supermarkt – welke dat is maakt niet uit voor mijn column – waar ik toch eventjes heen moest voor een boterham. Het leek, zonder te overdrijven, wel een zaterdagmiddag bij de rijen bij de kassa’s toen ik mijn casino wit wilde afrekenen. 

ZIE OOK:

LIVEBLOG: Coronavirus Nieuwkoop

Eenmaal genesteld in de rij met een zo goed mogelijke inschatting van anderhalve meter afstand tot de persoon voor me, kreeg ik een por in mijn rug. Nog in de veronderstelling dat het een winkelwagen was, was het een dame die een kassaband-balkje wilde pakken om de boodschappen van elkaar gescheiden te houden. Toen ik haar vroeg afstand te houden – op een voor mij nette wijze – keek ze mij argwanend aan. Zelfs een minachtend glimlachje dacht ik op te merken.

Bij het naar huis fietsen na mijn boodschappen passeerde ik het evenemententerrein. Wat ik zag? Het leek wel sportdag van de lokale basisscholen. Groepen jongeren aan het voetballen, nog net niet hand in hand, op een kluitje. Goed idee: laten we de scholen sluiten (met veel heisa, want ze MOESTEN dicht), om vervolgens met z’n allen te gaan voetballen!

Dat het evenemententerrein niet de enige populaire alternatieve locactie was voor jongeren, bleek ook eerder die week uit een noodoproep van SV Nieuwkoop. Jep, een lokale voetbalvereniging die een ‘NOODOPROEP’ moet doen om jongeren niet meer te laten voetballen op het veld. Er was een grote groep jongeren gespot  op veld één van SV Nieuwkoop de thuisblijf-tijd verving voor een potje voetbal.

ZIE OOK:

Ondanks Coronadreiging enorme drukte op evenemententerrein

En dan komt vanmorgen het nieuws voor ogen – waardoor ik het niet kon laten om in de pen te klimmen – dat de markt op het Reghthuysplein gewoon doorgaat. Bizar als je het mij vraagt. Diverse gemeentes hebben de markten afgelast, omdat er al snel meer dan 100 bezoekers te vinden zijn op een marktplein (inclusief marktkraamhouders). Ik snap dat ook zij hun centjes moeten verdienen, en dat dat in deze tijd zeer moeilijk zal gaan worden, maar of het verstandig is om iets als een markt gewoon door te laten gaan, is een groot ethisch vraagstuk. Ondanks de regels die genomen worden, zoals het afstand houden van minimaal anderhalve meter en het zoveel mogelijk betalen via pin.

Dan nu mijn boodschap, die ik graag met mijn column over wil brengen op Nieuwkopers: hou alsjeblieft rekening met elkaar en besef heel goed dat je door thuis te blijven mensenlevens redt. Met je sociale contacten zoveel mogelijk beperken bescherm je niet alleen jezelf, maar juist ook een ander.

Door: Harrie Nap

Ook een column aanleveren? Stuur je verhaal op naar onze redactie en wie weet bereik jij straks duizenden inwoners met jouw boodschap.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het laatste nieuws van Nieuwkoop in je inbox?