Column: Met een knal 2021 in

Foto: Vuurwerk ©Pixabay | Heiko Steun

Een gevoel van geluk overviel mij toen ik vrijdag even na 0:00 uur het geluid van vuurwerk hoorde. Niet die harde carbidknallen die ik zo ongeveer de hele middag had gehoord, niet die veel te harde knallen die op handgranaten lijken, nee, het geluid van siervuurwerk. Ik haastte me met mijn moeder naar buiten en genoot van de oplichtende hemel vol kleuren.

Natuurlijk was er een verbod. En het was dan ook stukken minder dan voorgaande jaren. Maar een jaarwisseling zonder vuurwerk, ik vind dat nog even niks. Ik had zelfs voor mijzelf een pakketje categorie 1 vuurwerk gekocht, terwijl ik al jaren geen vuurwerk haal. Om een uurtje of 8 donderdagavond stond ik met mijn sterretjes en knalerwten in de achtertuin. Het licht van die kleine fakkeltjes gaven mij een warm gevoel, heerlijk.

Een jaar van hard werken en onzekerheid lag om 0.00 uur achter mij. In januari begon ik met redelijk wat freelanceopdrachten. Maar toen kwam corona. Meerdere opdrachten gingen plotsklaps niet door. Met een vriendin zzp-er wierp ik mij op een #Blijfthuis doeboekje die, dank jullie wel lieve vriendinnetjes (en een paar vriendjes), heel aardig liep. Gevolgd door een seniorenuitgave die goed aansloeg en mij die financieel moeilijke maanden doorhielp. Ik ging speurtochten uitzetten waar toch ook best wat mensen zich mee vermaakten. En ik schreef een nieuwe moordgame.

Op 1 september zag het er allemaal stukken beter uit. Nederland herstelde enigszins en ik kreeg er flink wat opdrachten bij. Het jaar sloot af met een groot en gaaf project voor Stadshart Zoetermeer, waarvoor ik, weer samen met mijn ZZP-vriendin, een Goed begin doeboek mocht maken.

Het rare, nare jaar was bijna voorbij toen duidelijk werd dat ik bij De Nieuwkoper als hoofdredacteur aan de slag kon gaan. Bekend terrein. Ik maakte ruim 8 jaar Witte Weekblad Nieuwkoop en heb mij ook op dit prachtige dorp geworpen voor het Nieuwkoop 750 jaar project. En als Ter Aarder ben ik natuurlijk ook een beetje een Nieuwkoper. Daarbij kan ik als freelancer blijven werken, een werkvorm die mij goed ligt.

Dat vuurwerk kort na 0:00 uur stond voor mij dus voor meer dan het begin van een nieuw jaar. Het was een knal tegen corona, een middelvinger naar 2020, maar evengoed een knal die het veel leukere 2021 inluidde.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?


2 reacties op “Column: Met een knal 2021 in”

 1. Een aanwinst voor deze lokale krant (lees ‘m graag).
  Klim maar snel in de pen! Succes!

  1. Hallo Jan, dank u wel voor uw attente bericht.
   Ik ben in de pen geklommen, hoor. En ga proberen De Nieuwkoper naar nog hogere hoogten te brengen.
   Groet Anke

Comments are closed.