Column Guus Bakker 4 mei comité: ‘680’

Het monument ‘Anonieme Slachtoffers’ van kunstenaar Els Foeken op de Roerdomplaan. ©Anke Steffers

“680 Mannen. Er zijn nog maar 680 levende mannen die in de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied hebben meegevochten voor de bevrijding.” Dit las ik in het Algemeen Dagblad van 14 april.

Al mijmerend besefte ik dat dat er niet veel meer zijn. Maar ja, het is ook al 76 jaar geleden dat Nederland bevrijd is en “old soldiers never die, they just fade away!” Af en toe verschijnt er een artikel in de krant als er een veteraan of verzetsstrijder is overleden of op hoge leeftijd nog een heldendaad heeft verricht. Wellicht kent u het verhaal van Captain Tom, de Britse veteraan die op zijn honderdste verjaardag met zijn rollator al rondjes lopend in zijn tuin 33 miljoen pond ophaalde. Helaas is hij op 2 februari van dit jaar overleden aan Corona.

Ja, corona, of netjes gezegd COVID-19, heeft de wereld het afgelopen jaar in zijn greep gehouden. Er zijn demonstraties tegen de vrijheidsbeperkende maatregelen geweest. Er is maandenlang een avondklok geweest. We kunnen niet gaan of staan waar we willen, misschien is het te vergelijken met het leven in de Tweede Wereldoorlog. Maar de verhalen uit die tijd horende, denk ik dat het eigenlijk nog wel meevalt. Er zijn geen vervolgingen, je hoeft geen angst te hebben voor een bezetter en je mag ook gewoon voor je mening uitkomen. Eenieder beleeft deze tijd op zijn of haar manier. En als deze pandemie over is, zullen ook over deze tijd verhalen komen en in de loop van de tijd ook weer verdwijnen. Als ik nu lees dat er nog maar 680 mannen zijn die op Nederlands grondgebied hebben gevochten en ons de echte verhalen kunnen vertellen, ben ik bang dat ook deze verhalen verdwijnen.

De herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en allen die als gevolg van oorlogsgeweld en vredesmissies om het leven zijn gekomen op 4 mei, geeft ons de gelegenheid om ons de verhalen te herinneren en door te vertellen.

Helaas is het dit jaar, net als het afgelopen jaar, niet mogelijk om de herdenking bij het door Els Foeken gemaakte monument ‘Anonieme Slachtoffers’ op de Roerdomplaan in Nieuwkoop te organiseren, zoals wij als 4 mei comité graag willen. U kunt op 4 mei wel op eigen gelegenheid en eigen tijd het monument bezoeken om toch even stil te staan bij de slachtoffers. Voor uw eventuele bloemen staan vazen klaar. Uiteraard vragen wij u om de geldende maatregelen te respecteren.

Wij hopen u volgend jaar 4 mei weer te mogen begroeten bij het monument ‘Anonieme Slachtoffers’ om op passende wijze te herdenken.

Guus Bakker
namens het 4 mei comité Nieuwkoop


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *