Column boswachter John: Ongelofelijk

De visotter. ©Natuurmonumenten – Luc Hoogenstein

Eerst zien, dan geloven. Velen van ons kennen deze uitdrukking met religieuze achtergrond wel. Zo geldt het helaas eigenlijk ook een beetje voor de Nieuwkoopse otters.

Het is voor sommige onder ons maar moeilijk te bevatten dat dit prachtige dier in onze plassen leeft. Zelf heb ik ook nog nooit het geluk gehad om een ontmoeting te hebben met een otter. Moet eerlijk zeggen dat ik dat ook niet erg vind. Maar als je het beestje niet ziet, wil dat niet zeggen dat hij of zij er niet is. Je kunt de sporen tegenwoordig vrij gemakkelijk vinden, als je dat tenminste wilt.

Maar waarom houdt de otter de gemoederen zo bezig, vraag ik me vaak af. Is het verhaal te positief? Complottheorieën en nepnieuws zijn een nieuw fenomeen helaas. Ze zouden hier gebracht zijn of sterker nog, ze bestaan helemaal niet. Ik kan daar gewoon niet bij. Wat wil je ermee bereiken? Een teruggekeerde otter uit een project in Overijssel in Nieuwkoop. Is dat nou zo een ramp? Welnee. Dat is toch een ongelofelijk mooi verhaal!

Ongelofelijk is allesoverstijgend in schoonheid en het negatieve. Maar gezien de tijd waarin we leven kunnen we het positieve wel gebruiken, lijkt me zo. Misschien eens vaker om je heen kijken en beseffen hoe mooi we hier wonen. Zo mooi dat zelfs een otterpopulatie het goed genoeg vindt om in te leven.

Otters. Mysterieuze dieren die er in de nacht op uit gaan in en rond het plassengebied. In het water of over land. Terug van weggeweest. Zonder hokuspokus. Een ongelofelijk mooi dier dat, wat mij betreft, nog heel lang zijn thuis mag vinden in het plassengebied.

Boswachter John
Boswachter John Pietersen

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in Noorden, een dorp pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied voelt hij zich als een vis in het water.

Vanaf vandaag schrijft boswachter John één keer in de twee weken een column voor De Nieuwkoper over zijn belevenissen en ervaringen in het Nieuwkoopse Plassengebied.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?