VIDEO: Rennende geitjes en springende lammetjes, de dieren van de Dorpsboerderij zijn buiten

Vandaag werd op Dorpsboerderij Nieuwkoop gevierd dat de geiten en de schapen, en hun jonkies, naar buiten mochten. Maar voordat ze op ontdekkingstocht gingen, was er beschuit met muisjes.

Afgelopen weken werden heel wat geitjes en lammetjes geboren op de Dorpsboerderij naast het Kennedyplein in Nieuwkoop. De vrijwilligers hadden hun handen er vol aan. Zeker ook omdat ze, vanwege de coronaregels, geen hulp krijgen van de veertien kinderen die normaal om de week komen helpen.

Om toch een klein geboortefeestje te vieren, zijn de kinderen en alle vrijwilligers vanmiddag uitgenodigd op de Dorpsboerderij. Na wat drinken en beschuit met muisjes loopt de groep naar de grote weide, waar de vrijwilligers de geiten en schapen de weg wijzen naar het grote grasveld. De schapen en hun lammetjes hebben weinig tijd nodig om te wennen. Ze rennen vrijwel direct naar de dijk. De Nubische geitjes vinden het allemaal wat spannender en de kleine dwerggeitjes blijven naarstig in de buurt van hun mama’s.

Spannend

Een kwartier lang is het erg spannend. Er klinkt luid gemekker van de Nubische geitjes die hun moeder niet zien of horen en de dwerggeitjes rennen wild om hun moeders heen. Als dan toch de rust weerkeert, mogen de kinderen de wei in. Natascha heeft ze uitgelegd dat ze de jonge diertjes niet mogen optillen, ze niet aan hun staart of oortjes mogen vastpakken en niet achter ze aan mogen rennen. “Maar aaien mogen jullie natuurlijk wel. Een tip, als je rustig gaat zitten, komen ze vanzelf naar je toe.” De kinderen hebben de regels in hun oren geknoopt. En al is het, zeker in het begin, niet makkelijk de dieren te benaderen, hier en daar lukt het om een aaitje te geven.

Tot 14:00 uur is het aaien en knuffelen geblazen. De kinderen genieten na een lange periode zonder hun vaste woensdagmiddag. Uiteindelijk keren ze tevreden huiswaarts.

De overgebleven beschuit met muisjes vinden ook een goede bestemming. “Na het bezoek van de kinderen zijn we langs een aantal ondernemers gegaan om ze uit te delen. Omdat we wat te vieren hebben”, aldus vrijwilliger Ingrid Maaijen.

Handje helpen

Dorpsboerderij Nieuwkoop heeft dringend behoefte aan extra vrijwilligers. Je kunt je in je eentje aanmelden, maar bijvoorbeeld ook samen met een vriendin, je vader, je broer of je oma. Al met een uurtje per week of één keer per maand is de Dorpsboerderij geholpen.

Wat ga je doen?

  • Dieren voeren
  • Verblijven en weiden schoonmaken
  • Of hand- en spandiensten

Wie ben jij?

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt affiniteit met dieren
  • Je kunt nauwkeurig en zelfstandig werken

Interesse? Stuur een bericht via Messenger op de Facebookpagina van de Dorpsboerderij of stuur een e-mail naar info@dorpsboerderijnieuwkoop.nl.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?