Beweeggroep voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

Onderdeel van het programma is samen bewegen in de Beweegtuin in Nieuwkoop die in 2015 geopend werd. ©Bakkerendevos.nl

Dementie komt steeds meer voor binnen de huidige samenleving en dat levert een zware belasting op voor de mantelzorgers die erbij betrokken zijn. De fysiotherapiepraktijk van Bakker & De Vos, Centrum voor bewegen en gezondheid, in Nieuwkoop wil starten met een beweeggroep voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. 

“Beweging heeft een stimulerend effect op mensen met dementie”

“Het doel van de beweeggroep is de patiënten en hun mantelzorgers te laten ervaren dat er veel mogelijk is op het gebied van bewegen en dat het ook leuk is om dat samen te doen”, zegt Teun Bakker van het centrum.

Bakker & De Vos werkt in dit project samen met TOM in de buurt en Thécla Ammerlaan (mantelzorgconsulent in de Gemeente Nieuwkoop). De groep wordt begeleid door geriatrie fysiotherapeut Nikkie van de Luit en ergotherapeut Lisa Bosman, beiden gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met dementie. Voor de mantelzorgers sluit Thécla Ammerlaan aan.

Wanneer de groep precies van start kan gaan, is afhankelijk van de situatie rond corona. Steeds meer mensen worden gevaccineerd, dus wellicht kan in mei begonnen worden.

Soorten oefeningen

Om een idee te krijgen met welke activiteiten de groep aan de slag gaat hieronder een opsomming:
– Buiten: wandelen in combinatie met activiteiten onderweg, bewegen in de Beweegtuin, oefeningen doen op een grasveldje/pleintje met eigen meegebrachte materialen, jeu de boulen/bowlen/midgetgolf.
– Binnen: spelvormen, zoals bowlen, basketbal (zoals zittend met mandje in het midden + variaties), ringwerpen, blikgooien, sjoelen, oud-Hollandse spelletjes, oefeningen in groepsvorm, dansen, parachutedoek oefeningen, tovertafel en oefeningen met de beweegID box.

De groepsactiviteit sluit af met een gezamenlijk kopje koffie en thee om ook op die manier de samenhang in de groep te versterken. Voor deelname aan het programma wordt een kleine bijdrage gevraagd in de vorm van een rittenkaart (25 euro voor tien keer).

Interesse in deelname aan deze stimulerende beweeggroep, opgeven kan bij Thécla Ammerlaan, op 06-18249166 of via de e-mail, t.ammerlaan@participe.nu.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?