Beelden Nieuwkoop beter in beeld

De onthulling van het laatst geplaatste informatiebordje. Links Bert Post, rechts burgemeester Robbert-Jan van Duijn. ©Gemeente Nieuwkoop

Toen de Culturele Raad Nieuwkoop een inventarisatie uitvoerde van de buitenbeelden in de gemeente Nieuwkoop viel op dat bijna nergens vermeld stond wat het beeld voorstelt, wie het gemaakt heeft en wat de betekenis ervan is. Daarin is nu verandering gekomen.

“Wij vonden dat er overal een bordje bij moest komen met enige uitleg”, zegt Bert Post namens de Culturele Raad Nieuwkoop. “Daarom hebben we bij de gemeente subsidie aangevraagd voor het vervaardigen en plaatsen van bordjes bij de beelden in de verschillende kernen van de gemeente.”

Voor het maken en plaatsen van de bordjes schakelde de Culturele Raad het Techniekhuis in Nieuwkoop in. “Met name Jan Roos heeft zich ervoor ingespannen om de bordjes op te maken en te vervaardigen van roestvrij staal en het plaatsen ervan op houten palen of bevestigen op de buitenbeelden.”

Onthulling laatste bord

Alle bordjes zijn inmiddels geplaatst bij de verschillende beelden, Gistermiddag onthulde burgemeester Robbert-Jan van Duijn het laatst geplaatste bordje bij het beeld tegenover het gemeentehuis in Nieuwveen. Burgemeester Van Duijn: “Ik vind het mooi dat bij de realisatie van dit project verbinding is gezocht. De Culturele Raad, VVV en Techniekhuis hebben elkaar opgezocht, maar ook hoor ik dat vanuit de taal-educatiegroepen een fietstocht is gemaakt langs de beelden in de verschillende kernen. Ik denk dat ik in de komende zomerperiode de route zeker een keer ga rijden.”

Burgemeester Robbert-Jan van Duijn onthult het laatst geplaatste bordje. ©Culturele Raad Nieuwkoop
Ook dit beeld voor het gemeentehuis is voorzien van een bordje. Kinderen gebruiken het graag als klimtoestel. ©Culturele Raad Nieuwkoop
Fietstocht

De fietstocht is klaar in concept. Er moeten nog wat puntjes op de i gezet worden. “De tocht willen we op Route.nl plaatsen en zal ook via GPS te fietsen zijn. De route, die 56 kilometer lang is, komt ook op www.uitgeverijbertpost.nl en zal te koop zijn bij VVV Nieuwkoop bij De Zevensprong.”


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?