Bakker&De Vos: “Corona zorgt voor beweegcrisis”

Nordic Walking is ook, met de coronamaatregelen in acht genomen, goed mogelijk. ©Pixabay

De coronapandemie en de maatregelen die in verband daarmee zijn genomen, hebben ervoor gezorgd dat veel mensen minder zijn gaan sporten en bewegen, blijkt uit onderzoek van Jelle Schoemaker, sport- en beweegeconoom aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. De helft van de ouderen is tijdens de coronapandemie minder gaan sporten en bewegen, vooral de mensen die al beperkingen hebben of alleen wonen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat aan het einde van 2020 maar liefst 750.000 mensen minder voldeden aan de beweegrichtlijn dan voor de coronacrisis. Hierdoor zijn, volgens de onderzoekers, zo’n 46.000 gezonde levensjaren verloren gegaan. Gevolg is dat mensen minder oud worden of eerder gezondheidsproblemen gaan ondervinden.

Ook ruim een derde van de volwassenen boven de 25 jaar is minder gaan wandelen, fietsen of sporten. Deze mensen voldoen niet meer aan de Nederlandse Norm voor gezond bewegen van 150 minuten matig intensief bewegen per week. In 2018 voldeed nog 46 procent van de mensen aan deze norm. Dat zakte naar 29 procent in het voorjaar van 2020. Enig herstel trad op in de zomer, maar in december voldeed toch nog slechts 36 procent aan de richtlijn.

Sociale contacten

Terwijl bewegen juist aantoonbaar zorgt voor een betere lichamelijke en mentale gezondheid en mensen in staat stelt langer zelfredzaam te blijven. Sociale contacten zijn een belangrijke drijfveer voor ouderen om deel te nemen aan beweeggroepen. Het is dus voor het individu én de maatschappij belangrijk om ouderen, maar ook jongeren en volwassenen, op korte termijn weer de mogelijkheid te bieden om veilig in groepsverband te sporten en te bewegen.

Samen met de sportverenigingen en de sportscholen hopen ook de fysiotherapeuten van Bakker & De Vos Centrum voor bewegen en gezondheid, dat het sporten op korte termijn hervat kan worden. Enkele buitensportactiviteiten zijn, weliswaar met beperkingen, weer opgestart en wellicht is binnenkort meer mogelijk. Op www.bakkerendevos.nl vind je een aantal beweeglessen online waarmee je in ieder geval een beetje in beweging kunt blijven.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?