Theo Agterof van Slootkunst en het TechniekHuis en kunstenaar en ontwerper van de Toekomststoel, Annet Tersteeg. ©Leny van den Belt

‘De Bezielde Zetel’, zo noemt de Noordense kunstenaar Annet Tersteeg haar Toekomststoel. De Toekomststoel is een idee van oud-D66 politicus en schrijver Jan Terlouw. De gedachte erachter is dat ondernemers en politici zich, bij het nemen van besluiten, moeten realiseren wat zo’n besluit voor consequenties heeft voor de toekomst.

LEES OOK:
Ontwerpwedstrijd Stoel van de Toekomst

In mei was Jan Terlouw in Nieuwkoop om Slootkunst te openen en de Toekomststoel in de Voorwetering te onthullen. Toen is ook een prijsvraag uitgeschreven onder de inwoners van Nieuwkoop om een Toekomststoel te ontwerpen die in de raadszaal van het gemeentehuis komt te staan. De “stoel voor de nog ongeborene”, noemde Terlouw het.

Elf mensen maakten een ontwerp en een jury, waaronder Terlouw zelf, vond het ontwerp voor de stoel van Annet Tersteeg het beste. Vrijdagochtend werd Tersteeg verrast bij zorgboerderij Schaap Noot Mies waar zij als vrijwilliger werkt.  

Symbool
Annet Tersteeg met haar ontwerp voor de Toekomststoel. ©Leny van den Belt

Tersteeg vertelt dat ze inspiratie voor de stoel heeft opgedaan bij Schaap Noot Mies. Niet alleen vanwege de mooie omgeving rondom de zorgboerderij, maar zeker ook vanwege de mensen die er werken. “Zorg en respect voor elkaar in een veilige omgeving en betrokkenheid staan hoog in het vaandel”, legt ze uit. Voor haar telt iedereen mee. Ze vertelt dat een van de medewerkers vroeger wel op voetbal mocht en kon meetrainen, maar bij voorbaat was uitgesloten van meevoetballen bij wedstrijden, omdat hij de spelregels toch wel niet zou kennen. “Raar, omdat er zonder meer vanuit werd gegaan dat hij die vanwege zijn beperking niet zou kennen, terwijl dat wel zo was.” De stoel staat symbool voor dat iedereen even belangrijk is.

Schijn bedriegt

De rugleuning bestaat uit een transparant hart met poppetjes, gegoten in epoxy. Rondom het hart komt gerecycled ijzer en ook de armleuningen en de poten zijn van gerecycled ijzer. Het is niet de bedoeling dat erop gezeten gaat worden. “Wie erop gaat zitten, brandt zijn billen en moet dus op de blaren zitten.” Het lijkt er namelijk op dat die zitting van zacht gras is, maar schijn bedriegt! “Dat gras is erg scherp”, zegt Tersteeg lachend. “Het zijn spijkers!”

Leerlingen van het Nieuwkoopse Techniekhuis (voorheen de Metaalvakschool) gaan de stoel maken. De stoel moet eind van het jaar klaar zijn.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?